They them ne demek ekşi ?

Eren

New member
“They/Them” Ne Demek, Ekşi?

Herkese selamlar! Şimdi, ciddi bir konuya girmeden önce bir gülümseme ile başlayalım, ne dersiniz? "They/them" denince kafanızda ne canlanıyor? Bir an için herkesin cümleye "valla ben de o konuda kafamı karıştırıyorum" diye başlayacağını hayal ettim. Ama merak etmeyin, gelin hep birlikte bu terimi, hem de biraz mizahi bir bakış açısıyla çözmeye çalışalım!

Bazen interneti tararken karşılaştığınız terimler öyle bir başınızı döndürüyor ki, "acaba ben mi çok eskiyim?" diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. “They/them” de işte böyle bir kavram. Kendi başına bir dil karmaşası yaratabiliyor ama bu işin altında yatanı anlamak, bazen biraz çaba gerektiriyor. Hadi gelin, biraz eğlenceli bir şekilde bu terimi ele alalım ve siz forumdaşlardan gelen yorumlarla da iyice içselleştirelim!

“They/Them” Ne Demek?

Öncelikle, "they/them" konusu aslında çok ciddi bir mesele. Ancak, bir dakika durun, konuyu daha eğlenceli hale getirebiliriz, değil mi? "They" ve "them", İngilizce’de zamirlerdir. Türkçe'ye çevirdiğimizde, “onlar” ve “onları” gibi anlamlara gelir. Ama burada işin ilginç tarafı, bu zamirlerin cinsiyetsiz bir biçimde kullanılmasıdır. Kısacası, bir kişinin cinsiyetini belirlemek istemediğinde, ya da cinsiyetin bir yeri olmadığı bir durumda, "they/them" kullanılarak o kişiye atıfta bulunulabilir.

Duydunuz mu, hepimiz aslında birer "they" olabiliriz! Mesela, iş yerinde “Hadi bakalım, they/hemşire olalım” diyebilir miyiz? Belki ama o zaman biraz daha karmaşık hale gelir, yani bu konuda biraz daha kafa patlatmanız gerekecek!

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “Anladım! Ama Sonra?”

Biliyorsunuz ki erkekler genellikle çözüm odaklıdırlar, değil mi? Bunu bir tık daha fazla abartırsak, karşınıza çıkacak ilk erkek "Evet, anladım! O zaman şimdi ne yapıyoruz? Hadi çözüm önerinizi duymak istiyorum!" diyebilir. Bu terimi ilk duyduğunda kafası karışan, ama sonra çözümü “Hadi bakalım, hemen uygulayalım!” şeklinde bulan tipik bir erkek örneği olabilir. O, "they/them" kavramını duyar duymaz bir uygulama planı yapar ve hemen çözümüne ulaşmak ister.

Bir erkek, "Tamam anladım, peki ‘they’ deyince hangi sosyal medya platformlarında aktif oluyor? “Them” dediğinde Netflix’in yeni dizilerine mi göz atıyorlar?" gibi sorular sorabilir. Cevap basit: “Ya arkadaşım, mesele senin düşündüğün kadar kolay değil!”

Ama erkeklerin düşünme şekli de eğlenceli. Birçok kişi, "Ama ‘they/them’ kullanıyorsak, birine ‘o’ demek de yeterli olmaz mı?" diyebilir. Cinsiyet belirtmek sadece bir "benden ne çıkar?" sorusu değil, çok daha derin bir anlam taşıyor. Ama bu soruları mizahi bir şekilde ele almak, kafamızı karıştıran terimleri daha anlamlı hale getirebilir.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Kimseyi Dışlamayalım”

Kadınlar, genellikle ilişkiler ve empati odaklı yaklaşır. Hani bazen bir şeyin ne kadar karmaşık olduğunu anlamak için önce “insanı anlamaya” odaklanırlar ya, işte "they/them" için de biraz böyle düşünülebilir. Kadınlar için bu terimi kullanmanın ardında bir duyarlılık ve başkalarına saygı durumu vardır. O yüzden de, "they/them" kullanıldığında, genellikle "bu çok önemli, biz başkalarına değer veriyoruz ve onları doğru şekilde tanımlamak istiyoruz" düşüncesi gelir.

Kadınlar bazen “Hadi, kimseyi dışlamayalım, herkesin kendisini nasıl tanımladığını saygıyla kabul edelim” diyebilir. Onlar, “Bunu anlamak zor olabilir, ama denemek bile bizi daha anlayışlı yapar, değil mi?” şeklinde bir bakış açısıyla konuya yaklaşırlar. Evet, kadınlar için her şey daha empatik ve anlayışlı olabilir.

O yüzden belki de, kadınların “they/them” demesi, erkeklerin anlamadığı bir dünyaya adım atmak gibidir. Bir kadın, “Ya bu terimi kullanmak beni rahatsız etmiyor, çünkü başka birinin kendini nasıl hissettiğini anlamak önemli” diye düşünebilir.

Eğlenceli Bir Tartışma Başlatmak: “They/They’s” Mi?

Şimdi forumdaşlar! Gelin hep birlikte biraz eğlenelim ve bu “they/them” terimini kafamızda ne kadar çeşitlendirebiliriz, onu görelim. Mesela sizce, "they/them" kullanmak bir moda mı? Ya da “they/they’s” daha mı havalı? Hangi zamir aslında “daha özgür ruhlu”? Belki de herkesin kendine göre bir "they" versiyonu vardır!

Yorumlarınızı bekliyorum! Ve tabii, bu konuda daha eğlenceli bakış açıları varsa, hep birlikte onları keşfedelim! Kendi fikirlerinizi, düşüncelerinizi yazın; kim bilir belki bu yazı sonunda hepimiz biraz daha "they" oluruz!